It sucks: we lost The War on Drugs

Een paar weken geleden viel mijn oog op een grote foto in
de krant. Onder de kop “Mexico Afrekening” waren 5 dood- gemartelde mannen te zien. Ze waren als poppen opgehangen als afschrikwekkend voorbeeld. De daders maken deel uit van een regionale drugsbende. Ze worden natuurlijk niet gepakt. Drugsgeweld is in Midden en Zuid Amerika aan de orde van de dag. Is er nog een uitweg uit deze oorlog?

header-intobusiness Steenbergen Advocaten

Drugs vormen al zo’n 45 jaar het grootste probleem in de wereld. Vrijwel de gehele wereldwijde criminaliteit is drugsgerelateerd. Met jaarlijks honderd- duizenden doden tot gevolg, waaronder veel onschuldige burgers. Veel landen in Zuid en Midden Amerika zijn doodziek. De georganiseerde misdaad is de baas, de politie en politiek zijn corrupt, net als het gerechtelijke apparaat. In Amerika puilen de gevangenissen uit. Ongeveer 90% van hen heeft te maken met drugs. En naar schatting 90 % van hen is zwart. Meer dan een kwart van alle zwarte jongens in de VS zit gevangen of heeft gevangen gezeten, veelal slechts vanwege het bezit van of handel in soft drugs. Het gevolg: een strafblad en weg toekomst
in de normale maatschappij. Wat rest is het criminele circuit. Ondertussen besteed de VS miljarden dollars per jaar aan de bestrij- ding van drugs. Deze oorlog heeft meer geld gekost dan aan de oorlogen in Viëtnam, Korea, Afghanistan en Irak bij elkaar.
Ook in Nederland gaat het meeste geld uit de pot ‘misdaadbestrijding’ op aan drugsbestrijding en de uitwassen daarvan. Veruit de meeste strafzaken zijn drugsgerelateerd. Veel rechters en advocaten houden zich met deze zaken bezig. En heel veel van de overlast in Nederland is het gevolg van drugs.

De drugshandel is sponsored by The War on Drugs
De huidige aanpak van het drugsprobleem drijft de prijs van drugs alleen maar op. Daarmee is de War on Drugs in feite de grootste sponsor van de drugskartels. Het houdt de prijzen van drugs hoog en maakt het dus interessant voor de georganiseerde misdaad. Denkt u aan de drooglegging in de VS in de jaren ’30. Alcohol was verboden en werd illegaal. Toen is de georganiseerde misdaad in de VS pas echt groot geworden. Zo is het ook met de drugs. We houden de drugskartels dus eigenlijk zelf in het zadel, terwijl we zeggen dat we ze bestrijden. Het is een utopie om te denken dat we in staat zijn om de productie van drugs in de hele wereld te beëindigen of de invoer en verkoop van drugs in de Westerse landen volledig te blokkeren. Waarom denken we dan toch dat we deze oorlog kunnen winnen? Het wordt hoog tijd om ons verstand te gaan gebruiken.

Iedereen aan de spuit of de snuif?
Er is maar één oplossing: de legalisering van alle drugs. Gewoon, net zoals sigaretten en alcohol, te koop in daarvoor bestemde winkels, voor mijn part via apotheken. In de jaren ’70 en ’80 hebben we dat ook gedaan met soft drugs. Dat werd het gedoog- beleid. Met voor harddruggebruikers methadon op recept en afkickklinieken. We zijn niet strenger gaan straffen en hebben het drugsprobleem toch beheersbaar gemaakt. Cruciaal was dat we de gebruikers uit het criminele circuit kregen, zodat ze niet meer afhankelijk waren van de dealers met hun hoge prijzen. Daarmee kwam er ook een einde aan veel van de drugsgerelateerde criminaliteit.
We kunnen de georganiseerde misdaad een grote slag toebrengen: Legalize Drugs!! Zo, nu eerst een jointje (grapje)!